Archive for: September, 2014

Spring 4’le Gelen Yenilikler

Sep 19 2014 Published by under java

İlk sürümü 2004 yılında çıkan Spring Framework’ün şu ana kadar çok kez büyük sürümü çıktı. Spring 2.0 ile XML ve AspectJ desteği, Spring 2.5 ile notasyon (annotation) konfigürasyonu ve Spring 3.0 ile de Java tabanlı konfigürasyon modeli geldi.

Spring’in en son büyük (major) sürümü olan Spring 4.0 ile gelen en büyük yenilik ise Java 8 desteği. Spring 4.0 ile gelen tüm yenilikler :

1. Spring’e Başlangıç deneyiminin iyileştirilmesi

Spring’in yeni web sitesine (http://spring.io/)  Spring’e başlangıç ve Spring’i öğrenme dokümanlarının tamamı eklendi:  http://docs.spring.io/spring/docs/current/spring-framework-reference/html/overview.html

 2. Son kullanma tarihi geçmiş (deprecated) paketlerin ve metodların silinmesi

Versiyon 4 ile birlikte son kullanma tarihi geçmiş (deprecated) birçok metot ve sınıf kaldırıldı. Eğer projelerinizdeki Spring versiyonunuzu Spring 4’e yükseltmek istiyorsanız Java’nın son kullanma tarihi geçmiş metod, sınıf ve arayüzlerini kaldırdığınızdan emin olmanız gerekiyor. Kaldırılan tüm işlevleri görmek için şu doküman kullanılabilir: http://docs.spring.io/spring-framework/docs/3.2.4.RELEASE_to_4.0.0.RELEASE/

3. Java 8 (Java 6 ve Java 7 ile birlikte)

Spring 4 ile birlikte gelen en önemli yenilik Java 8’in bazı özelliklerini desteklemesi. Spring’in callback arayüzleri ile Lambda ifadelerinin kullanımı sağlandı. Halihazırdaki bazı notasyonların (ör: @Repeatable) java.time (JSR-310) paketini desteklemesi sağlandı. Geriye uyumlu olan versiyon 4 Java 6 ve Java 7 ile de kullanılabilir.

4. Java EE 6 ve 7

Spring 4 JPA 2.0 ve Servlet 3.0 versiyonları ile birlikte Java EE 6 ve üstü için temel versiyon haline geldi. Aynı zamanda JMS 2.0, JTA 1.2, JPA 2.1, Bean Validation 1.1 ve JSR-236 Concurrency kütüphaneleri gibi temel Java EE 7 standartlarını destekler duruma geldi.

5. Groovy Bean Tanımlamaları (Groovy DSL)

Spring Framework 4.0 ile birlikte Groovy DSL kullanarak bean konfigürasyonu yapılabilir hale geldi. Yazım olarak XML konfigürasyonuna benzese de konfigürasyon yazımı XML’e göre kısaldı. Örnek:

6. Container iyileştirmeleri

Bean’leri enjekte ederken “generic” tiplerin de kullanılabilmesi sağlandı.

7. Genel Web İyileştirmeleri

Spring MVC uygulamalarında @RestController notasyonunun kullanılması sağlandı.

8. WebSocket Mesajlaşma

Spring’in yeni spring-websocket modülü ile client-server web uygulamalarında çift yönlü iletişim sağlandı.

9. Test İyileştirmeleri

Yeni SocketUtils sınıfı sayesinde TCP/UDP soketleriyle entegrasyon testleri yapılabilir hale geldi.

Comments are off for this post